Tanssipelit

Tanssipeleissä pelaajat painavat nuolia alustan päällä musiikin tahdissa. Peli tarjoaa kattavasti kappaleita ja haastavia askelkuvioita, jotka pakottavat pelaajan monenlaisiin liikeratoihin. Harrastelijoiden pelaaminen isoine liikeratoineen voi muistuttaa rentoa tanssia, siinä missä pitkään lajia harrastaneiden äärimmilleen hiottu tekniikka keskittyy liikeratojen minimointiin.

Tanssipelit ovat sekä rytmi- että liikuntapelejä, mutta näiden elementtien painotukset vaihtelevat vaikeustasosta riippuen. Korkealla vaikeustasolla peli haastaa pelaajan fyysiset rajat, kun nuolisarjat pitenevät ja nopeutuvat: pelaaja saattaa joutua pelaamaan 15 askelta sekuntissa jopa usean minuutin ajan. Pelissä on hyötyä rytmitajusta ja hyvästä koordinaatiokyvystä, mutta ne myös kehittyvät tehokkaasti pelaamalla.

Tanssipelit kuuluvat yhtenä pelinä laajaan rytmipelien joukkoon. Muita tunnettuja rytmipelejä ovat muun muassa osu!, Guitar Hero, Rock Band sekä monet mobiilirytmipelit. Monet tanssipelaajat pelaavat myös muita rytmipelejä.


Tanssipelit Suomessa

Tanssipelien Suomen valloitus alkoi tämän vuosituhannen alkuvuosina. Ensimmäiset suuremmat harrastajayhteisöt muodostuivat vuoden 2003 tienoilla, jolloin laji vielä levisi rajatuissa piireissä. Vuonna 2006 perustettiin Suomen Tanssipelaajat ry viemään lajia eteenpäin ja edistämään harrastusmahdollisuuksia. Toukokuussa 2007 lajista tehtiin Suomessa virallinen urheilulaji ja harrastajamäärät jatkoivat kasvuaan tuotteiden tarjonnan ja näkyvyyden lisääntymisen ohessa.

Vuosien 2007 ja 2008 aikana yhdistys aloitti lukuisia yhteistyöprojekteja eri tahojen kanssa. Yhdistys on tehnyt lukuisia lajiesittelyitä muun muassa Nuori Suomi ry:n, Suomen Tanssiurheiluliiton ja Ubergamesin (silloinen Positive Gaming Finland) kanssa messuilla, kouluissa ja tapahtumissa. 2010-luvulla huomio on siirtynyt tanssiurheilutoiminnasta e-urheiluun Suomen elektronisen urheilun liiton alaisuudessa. Lisäksi tanssipelejä on esitelty televisiossa, radiossa ja lehdissä, kuten puolentoista miljoonan katsojan edessä Euroviisujen tanssikilpailun Suomen karsintojen väliaikashowna.

Suomen Tanssipelaajat ry järjestää vuosittain kilpailuja eri tasoisille harrastajille. SM-kilpailujen taso on noussut joka vuosi ja suomalaiset ovat tanssipeleissä Euroopan huippua. Kilpailutoiminnan lisäksi harrastajille on tarjolla lukuisia muitakin tapahtumia ympäri vuoden. Kilpailuissa ja tapahtumissa harrastajat kerääntyvät yhteen tutustumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Lisäksi joillakin paikkakunnilla järjestetään viikottaisia harrastusiltoja, joihin pelaajat voivat vapaasti kokoontua harrastamaan yhdessä.


Miten pääsen alkuun?

  • Valmis paketti pelaamisen aloittamiseksi: ITGmania + Biisejä.

  • Osta matto! Tällä hetkellä valinnanvaraa on niukasti, mutta esimerkiksi kova L-Tek -alusta on hyvä vaihtoehto myös kokeneemmille pelaajille. Tämän lisäksi käytettyjä mattoja voi löytyä torista, huutonetistä ja muilta harrastajilta. Netistä voi löytyä myös pehmomattoja, mutta niiden laatu on yleensä vähän arvaamaton.

  • Tule keskustelemaan muiden pelaajien kanssa Discordiin. Keskustella voit myös tanssipelien Redditissä.

  • Tsekkaa McKylän Superarcaden verkkosivut.

  • Tutustu yhdistykseen.

  • Viimeisimpien biisipakettien lista, huomaa kolme välilehteä: 2017, 2018 ja aloittelijat.

  • Omien stepcharttien tekoon voit käyttää esimerkiksi Arrow Vortex -ohjelmaa.


Missä tanssipelaamista voi harrastaa?

Yleisin tapa harrastaa tanssipelejä on pelata kotona oman tietokoneen tai pelikonsolin avustuksella. Kotioloissa harrastusta voi hyvin jatkaa pitkälle yksin tai kavereiden kanssa, mutta usein pitkään harrastaneet hakeutuvat muiden aktiiviharrastajien seuraan. Suurin osa harrastajista ei pyrikään kovalle kilpailutasolle, vaan harrastaa tanssipelaamista kotona, kaveriporukoissa tai arcadelaitteilla huvin ja seuran vuoksi. Tanssipelejä kohtaa nykyisin helpoiten monissa animetapahtumissa (esim. Desucon ja Tracon). Pelejä on Suomessa tarjolla myös joillakin kouluilla ja nuorisotaloissa.

Arcadelaitteet ovat etenkin parhaiden pelaajien suosiossa, sillä pelialustoina ne tarjoavat huomattavasti paremman tarkkuuden ja pelituntuman tarjolla oleviin kotialustoihin verrattuna. Tästä syystä suurin osa tärkeimmistä kilpailuista pidetäänkin arcadelaitteilla ja lähes kaikki kansainvälinen tulosten vertailu tapahtuu nimenomaan arcadella tehtyjä suorituksia vertailemalla. Haittapuolena kotona harrastamiseen verrattaessa on arcadelaitteiden pieni määrä ja aktiivisen pelaamisen vaatima rahankäyttö. Tanssipeliarcadet onnistuvat silti houkuttelemaan runsaasti pelaajia ja monet pitävätkin arcadepelaamista lajin huipentumana, jolle kotipelaaminen on vain alkua.

Tanssipelejä voi päästä myös kokeilemaan erilaisissa animetapahtumissa.


Tanssipelipaikkoja Suomessa

Päivitetty 6.8.2024

Pitäisikö päästä tanssimaan, mutta kotoa ei vielä löydy omia välineitä? Tässä esimerkkejä paikoista, missä voit päästä pelaamaan tanssipelejä eri puolella Suomea. Osa paikoista on julkisia 🟢, pääsee pelaamaan aina aukioloaikoina. Osa taas ovat yksityisiä 🟠 ja pelaamaan pääsee sopimalla tai avoimissa ovissa.

🟠 McKylän Superarcade, Espoo

Mitä? Huippuunsa viritetyt In The Groove (3kpl) ja Pump It Up arcade-laitteet. Harrastajien ylläpitämä yksityinen pelihalli, jossa säännöllisesti avoimet ovet. Täällä on järjestetty useita tanssipelien SM-turnauksia! Viralliset sivut

Missä? Leppävaaran Talliosake, talli 24 Turuntie 20, 02650 Espoo kartta

Milloin? Avoimet ovet joka toinen torstai, tarkista virallisilta sivuilta: McKylän Superarcade

🟢 Sugoi, Helsinki

Mitä? Japanilaisiin arcade-peleihin erikoistunut pelihalli. Tiloista löytyy Pump It Up -tanssipeli, Dance Dance Revolution -tanssipeli, paljon musiikkipelejä ja muita arcade-laitteita. Kaikki pelit pelattavissa sisäänpääsymaksulla, ikäraja 12v. Viralliset sivut Sugoi

Missä? Teerisuonkuja 7 C, 00700 HELSINKI kartta

Milloin? Auki viikonloppuisin, tarkista aukioloajat virallisilta sivulta

🟢 Bar & Cafe Lategame, Tampere

Mitä? Esports baari ja kahvila, alakerrasta löytyy tanssimatot neljälle pelaajalle. Tanssipelit käytettävissä ilmaiseksi ruokaa tai juomaa ostaville asiakkaille. Tiloissa järjestetään silloin tällöin kaikille avoimia tanssipeliturnauksia tapahtumien yhteydessä. Viralliset sivut

Missä? Kuninkaankatu 19, 33210 Tampere kartta

Milloin? Auki lähes joka päivä, tarkista aukioloajat virallisilta sivulta

🟠 Tr3 Gamers, Tampereen Yliopisto, Tampere

Mitä? Tampereen Yliopiston tiloissa Tr3 Gamersilla (T3G) on erityisesti Stamina-pelaamiseen erikoistuneet tanssipelivälineet ja aktiivista tanssipelitoimintaa. Sovi peliajasta T3G:n jäsenten kanssa Discordissa. Viralliset sivut

Missä? Kerhohuone Bommari, Korkeakoulunkatu 5, 33720 Tampere kartta

Milloin? Sovi peliajasta jäsenten kanssa Tanssipelaajat- tai T3G-Discordissa

🟢 Pelihuone Game Over, Kuopio

Mitä? Retropelihuone, missä Pump It Up -tanssipeli. Viralliset sivut

Missä? Pelihuone Game Over, Haapaniemenkatu 20, 70110 Kuopio

Milloin? Auki lähes joka päivä, tarkista aukioloajat virallisilta sivulta

🟢 Kulttuuriareena 44, Kuopio

Mitä? Kaikkille avoin Savon DIginatiivit yhdistyksen ylläpitämä nuorisotila, missä StepManiaX -tanssipeli sekä muita rytmi- ja tietokonepelejä. Yhdistyksen linkkisivu.

Missä? Kulttuuriareena 44 2.krs, Kauppakatu 44, 70110 Kuopio. Käynti sivuoven kautta Lapinlinnankadun puolelta, soita ovikelloa.

Milloin? Avoinna kerhojen aikataulujen mukaisesti, tarkista aukioloajat viikko-ohjelmasta.

🟢 Viihdekeskus Ideaparkin Pelialue, Tampere

Mitä? Poleteilla toimiva pelihalli, missä “skidiparkin” puolella Pump It Up -tanssipeli. Viralliset sivut

Missä? Ideapark, Ideaparkinkatu 4, 37570 Lempäälä

Milloin? Auki lähes joka päivä, tarkista aukioloajat virallisilta sivulta

🟢 HopLop, Lappeenranta

Mitä? Pelialueen puolella on Pump It Up -tanssipeli. Viralliset sivut

Missä? Family Center, Eteläkatu 1, 53500 Lappeenranta

Milloin? Auki lähes joka päivä, tarkista aukioloajat virallisilta sivulta