Tanssipelit

Tanssipeleissä pelaajat painavat nuolia alustan päällä musiikin tahdissa. Peli tarjoaa kattavasti kappaleita ja haastavia askelkuvioita, jotka pakottavat pelaajan monenlaisiin liikeratoihin. Harrastelijoiden pelaaminen isoine liikeratoineen voi muistuttaa rentoa tanssia, siinä missä pitkään lajia harrastaneiden äärimmilleen hiottu tekniikka keskittyy liikeratojen minimointiin.

Tanssipelit ovat sekä rytmi- että liikuntapelejä, mutta näiden elementtien painotukset vaihtelevat vaikeustasosta riippuen. Korkealla vaikeustasolla peli haastaa pelaajan fyysiset rajat, kun nuolisarjat pitenevät ja nopeutuvat: pelaaja saattaa joutua pelaamaan 15 askelta sekuntissa jopa usean minuutin ajan. Pelissä on hyötyä rytmitajusta ja hyvästä koordinaatiokyvystä, mutta ne myös kehittyvät tehokkaasti pelaamalla.

Tanssipelit kuuluvat yhtenä pelinä laajaan rytmipelien joukkoon. Muita tunnettuja rytmipelejä ovat muun muassa osu!, Guitar Hero, Rock Band sekä monet mobiilirytmipelit. Monet tanssipelaajat pelaavat myös muita rytmipelejä.

Tanssipelit Suomessa

Tanssipelien Suomen valloitus alkoi tämän vuosituhannen alkuvuosina. Ensimmäiset suuremmat harrastajayhteisöt muodostuivat vuoden 2003 tienoilla, jolloin laji vielä levisi rajatuissa piireissä. Vuonna 2006 perustettiin Suomen Tanssipelaajat ry viemään lajia eteenpäin ja edistämään harrastusmahdollisuuksia. Toukokuussa 2007 lajista tehtiin Suomessa virallinen urheilulaji ja harrastajamäärät jatkoivat kasvuaan tuotteiden tarjonnan ja näkyvyyden lisääntymisen ohessa.

Vuosien 2007 ja 2008 aikana yhdistys aloitti lukuisia yhteistyöprojekteja eri tahojen kanssa. Yhdistys on tehnyt lukuisia lajiesittelyitä muun muassa Nuori Suomi ry:n, Suomen Tanssiurheiluliiton ja Ubergamesin (silloinen Positive Gaming Finland) kanssa messuilla, kouluissa ja tapahtumissa. 2010-luvulla huomio on siirtynyt tanssiurheilutoiminnasta e-urheiluun Suomen elektronisen urheilun liiton alaisuudessa. Lisäksi tanssipelejä on esitelty televisiossa, radiossa ja lehdissä, kuten puolentoista miljoonan katsojan edessä Euroviisujen tanssikilpailun Suomen karsintojen väliaikashowna.

Suomen Tanssipelaajat ry järjestää vuosittain kilpailuja eri tasoisille harrastajille. SM-kilpailujen taso on noussut joka vuosi ja suomalaiset ovat tanssipeleissä Euroopan huippua. Kilpailutoiminnan lisäksi harrastajille on tarjolla lukuisia muitakin tapahtumia ympäri vuoden. Kilpailuissa ja tapahtumissa harrastajat kerääntyvät yhteen tutustumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Lisäksi joillakin paikkakunnilla järjestetään viikottaisia harrastusiltoja, joihin pelaajat voivat vapaasti kokoontua harrastamaan yhdessä.

Missä tanssipelaamista voi harrastaa?

Yleisin tapa harrastaa tanssipelejä on pelata kotona oman tietokoneen tai pelikonsolin avustuksella. Kotioloissa harrastusta voi hyvin jatkaa pitkälle yksin tai kavereiden kanssa, mutta usein pitkään harrastaneet hakeutuvat muiden aktiiviharrastajien seuraan. Suurin osa harrastajista ei pyrikään kovalle kilpailutasolle, vaan harrastaa tanssipelaamista kotona, kaveriporukoissa tai arcadelaitteilla huvin ja seuran vuoksi. Tanssipelejä kohtaa nykyisin helpoiten monissa animetapahtumissa (esim. Desucon ja Yukicon). Pelejä on Suomessa tarjolla myös joillakin kouluilla ja nuorisotaloissa.

Arcadelaitteet ovat etenkin parhaiden pelaajien suosiossa, sillä pelialustoina ne tarjoavat huomattavasti paremman tarkkuuden ja pelituntuman tarjolla oleviin kotialustoihin verrattuna. Tästä syystä suurin osa tärkeimmistä kilpailuista pidetäänkin arcadelaitteilla ja lähes kaikki kansainvälinen tulosten vertailu tapahtuu nimenomaan arcadella tehtyjä suorituksia vertailemalla. Haittapuolena kotona harrastamiseen verrattaessa on arcadelaitteiden pieni määrä ja aktiivisen pelaamisen vaatima rahankäyttö. Tanssipeliarcadet onnistuvat silti houkuttelemaan runsaasti pelaajia ja monet pitävätkin arcadepelaamista lajin huipentumana, jolle kotipelaaminen on vain alkua. In The Groove -arcadelaitteita löytyy McKylän Superarcadelta, ja Pump It Up -laitteita Helsingin Kinopalatsista sekä HopLopeista ympäri maan.

Helpoin tapa saada kontakti muihin pelaajiin on joko tanssipelaajien Discord-palvelin tai erilaiset animetapahtumat. Keskustella voit myös tanssipelien Redditissä.

Miten pääsen alkuun?